Εκδόθηκε το 2003 και έχει 300 σελίδες μεγάλου σχήματος (χαρτί 70 x 100). Η ύλη του βιβλίου, δηλαδή το όλο «Δένδρο» της οικογένειας χωρίζεται σε δύο Μέρη:
- Πρώτο Μέρος : στις «Ρίζες». Περιέχονται εδώ οι ιστορικά εξακριβωμένες πληροφορές αλλά και οι οικογενειακές παραδόσεις, που αναφέρονται χρονικά από τη δημιουργία του επωνύμου και τον πρώτο γενάρχη (έτος 1400), μέχρι την επανάσταση του Δασκαλογιάννη (1770) και λίγες δεκαετίες μετά. Έως εδώ, όλα τα γεγονότα διαδραματίζονται στο Μουρί.
- Δεύτερο Μέρος : «η Διασπορά». Γύρω στα 1850 οι Τουρκικές Αρχές κατοχής (όπως σημειώνεται και αλλού) επέτρεψαν στους Σφακιανούς να αποκτήσουν περιουσίες σε άλλες επαρχίες της Κρήτης, όπου και να εγκατασταθούν. Την εποχή εκείνη, η δική μας οικογένεια έσφιζε από ζωντάνια α. οικονομική, και β. πληθυσμιακή. Έτσι εξηγείται η αθρόα μετεγκατάσταση Μελών της, σε όλο το νησί μας. Σωστά λοιπόν, το δεύτερο μέρος του βιβλίου, πήρε την ονομασία «Διασπορά».
Από τότε, πέρασε ενάμισυ αιώνας. Κι όμως, τα 150 αυτά χρόνια δεν θάμπωσαν καθόλου την ανάμνηση των σημερινών Κελαϊδήδων, όσον αφορά στον τόπο καταγωγής και στα πρώτα Μέλη της οικογένειάς μας. Δεν μείωσαν τον μεταξύ μας δεσμό αγάπης. Κι όπως φαίνεται, η νοοτροπία αυτή και τα αισθήματα θα διατηρηθούν και στη Τρίτη μετά Χριστόν χιλιετία.